RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN
Hari : Isnin
Tarikh : 4 Mei 2011
Masa : 10.20-11.20 Pagi
Tahun : 1Iltizam
Bilangan Pelajar : 39 Orang
Mata Pelajaran : Pendidikan Islam
Tajuk :Alat-alat yang digunakan untuk BERSUCI
Hasil Pembelajaran: Di akhir pengajaran, pelajar dapat :
1. Menyatakan alat-alat yang digunakan untuk bersuci.
2. Menerangkan cara-cara untuk bersuci dengan betul.
3. Membezakan alat yang boleh dan tidak boleh digunakan untuk bersuci.
4. Menganalisis mengapa bahan makanan tidak boleh digunakan untuk bersuci.
Kaedah Pembelajaran : Pembelajaran Masteri, Pembelajaran Kooperatif dan Pembelajaran
Kontekstual
Alat Bantu Mengajar : MS PowerPoint, LCD, benda-benda maujud , gambar , kertas , pen
Nilai : menghormati bahan makanan dan bersyukur
KBKK : Berfikir kritis dan kreatif
Pengetahuan sedia ada : Murid sentiasa dilatih untuk bersuci semasa dirumah.
Rancangan Pengajaran dan Pembelajaran
Langkah/ Masa/Isi Pelajaran | Aktiviti Guru | Aktiviti Murid | ABM/KBKK/ Nilai |
Set Induksi (5 Minit) Alat-alat untuk bersuci |
|
| ABM:LCD Nilai: Bersungguh-sungguh. |
Langkah 1: (10 Minit) Sumbang saran alat-alat bersuci |
|
| ABM: Gambar Nilai: Bersungguh-sungguh |
Langkah 2: (15 Minit) Cara-cara bersuci dengan betul |
|
| ABM: Bahan-bahan maujud (Batu, Air) Nilai: Cermat dan bersih |
Langkah 3: (10 Minit) Permainan uji minda |
|
| ABM: LCD Nilai: Berhati-hati dalam menjawab |
Langkah 4: (10 Minit) Analisa bahan makanan |
|
| ABM: Bahan Makanan |
Penutup (5Minit) Rumusan |
|
| Sumbang saran Nilai: Menghargai makanan/ Bersyukur |